Ga uit van een wereldwijde voorkeur voor lichtere, frisse wijnen. Met daarbij een toenemende vraag naar wit én de vraag naar originaliteit en authenticiteit. Voilà, de ingrediënten voor het grote succes van de wijnen van St Michel Eppan uit Alto Adige, ook wel Zuid Tirol genoemd.
Pionier in de witte wijncultuur
Cantina St Michel Eppan, een ‘società cooperative’ sinds 1907, telt 360 leden die op 380 hectares die druiven telen waarin kellermeisterHans Terzer gelooft. Hans is dé pionier van de witte wijncultuur in Zuid Tirol. Hij gelooft dat je moet doen waar je het beste in bent. Dat betekend hier dus geen grote hoeveelheden matige rode wijn van de vernatsch druif maken, als je met wit, goud in handen hebt. Dankzij zijn strategisch inzicht en kennis van het gebied staat er nu 70% witte druivensoorten aangeplant op de hellingen in het gebied rond het dorp Eppan. Dit zijn voornamelijk sauvignon blanc, pinot blanc en gris, gewürztraminer en chardonnay. Deze hebben St Michel Eppan een uitstekende reputatie bezorgt. Het rood, van de lokale druif schiava, pinot noir, lagrein, merlot en cabernet sauvignon staat op lagergelegen velden, aan de Südtiroler Weinstraße. Een prachtig gebied met tien wijndorpen, burchten en kastelen. Ook de Cantina St.Michel-Eppan mag er wezen, een imposant gebouw in Zuid Tiroler stijl met imposante hoektorens.
Berglucht in een fles
Zuiver, knetterend fris, mineraal en strakdroog zijn de termen die opkomen als je de wijnen van St.Michel-Eppan proeft. Het beste van de Alto Adige in een fles. Het is dan ook geen wonder dat slechts 30 % van de opbrengst geëxporteerd wordt. De rest consumeert men ter plaatse, mede geholpen door de toeristen. Onlangs was ik in de gelukkige gelegenheid een deel van het assortiment te proeven, onder begeleiding van Hans Terzer. Hij verteld over zijn aanpak. “We hebben het beste terroir, voeg daarbij een minimale opbrengst, volledig rijpe druiven, strak en gecoördineerd werken in de wijngaard, en als laatste de optimale condities in de kelder toe. Dit zijn de voorwaarden voor een top wijn”
Vlaggeschip “Sanct Valentin”.
Terzer’s grootste succes is de kwaliteitslijn “Sanct Valentin”. De eigenaars van het gelijknamige landgoed waren een van de eersten die zijn visie; kwaliteit in plaats van kwantiteit, begrepen en ermee aan de slag gingen. Met groot succes. Sinds 1986 zijn de wijnen van de chardonnay, ruländer en gewurztraminer druif constant uitverkocht. Daarna volgde ook de Sanct Valentin versie van de sauvignon blanc. Deze kreeg Tre Bicchieri, in de prestigieuze Vini d’Italiewijngids van Gambero Rosso.
Vandaag de dag is de Sanct Valentin serie uitgebreid tot tien verschillende wijnen, waaronder 4 rode, gemaakt van pinot gris, pinot blanc. pinot noir, lagrein, merlot en cabernet sauvignon. Onder het label worden er nu jaarlijks 400.000 flessen geproduceerd en de wijnen zijn te vinden op de kaarten van vele toprestaurants over de hele wereld.
Maar Hans, ook wel de “Pope of white wine” genoemd is nog niet klaar. Hij is nog steeds gedreven bezig om nieuwe ideeën over productie te introduceren en te streven naar nog betere kwaliteit. Zijn laatste droomproject is Appius. Een serie wijnen afkomstig uit streng geselecteerde historische wijngaarden binnen de grenzen van Eppan. Ze zijn gemaakt van een blend van voornamelijk chardonnay met pinot blanc, pinot gris and sauvignon blanc.Elke jaargang is weer anders van samenstelling, net als het design van de fles. Er worden maximaal 4000 flessen van geproduceerd.
Sauvignon Sanct Valentin
Linea Class is de instaplijn. En over de hele linie zijn de geproefde wijnen, jaargang 2016, van de weissburgunder, pinot grigio, moscato en gewürztraminer een aangename beleving. Mooi mineraal, strak droog en intens zuiver. Vooral de moscato is een bijzondere belevenis. Floraal, bijzonder aromatisch, aangenaam qua zuur en sappig. De gewurztraminer verlaat het gebied niet eens, de Italianen zijn er zelf (te) dol op. Ontzettend jammer, want dit is een schoolvoorbeeld van hoe de wijn van deze wijn hoort te smaken.
Ik snap waarom de Sauvignon Sanct Valentin de Tre Bicchieri kreeg van Gambero Rosso. Dit is een wijn met een grote WOWfactor. Hij heeft alles in huis qua kruidigheid, een mooie bite, maar ook tropisch fruit, en alle gelegenheid zich nog verder te ontwikkelen de komende 10 jaar. Het verschil tussen de weissburgunder en de pinot grigio is groot. De eerste heeft een overheersende houtexpressie, de pinot grigio is loepzuiver, elegant en gastronomisch zeer goed inzetbaar. Wat een intensiteit, mineraliteit en een indrukwekkende lengte. Ook rood is zeer de moeite waard. De St Valentin pinot nero van 25 jaar oude stokken is een wonder van fruit, lengte en ingehouden zuur.
Dan de Appius Bianco 2012. Na de overdonderende frisheid van de monocepages is de Appius van een heel ander kaliber. Het is even wennen, de 65% chardonnay heeft duidelijk een jaartje nieuw hout gehad. Maar dan komt de kracht, de complexiteit van de blend met 15% sauvignon blanc, pinot gris en blanc boven. Een bijzonder elegant en gastronomisch glas.
Vanaf nu blijf ik Hans Terzer’s vineuze avonturen op de voet volgen. Volgens Gambera Rosso is hij een van de tien beste wijnmakers van de wereld. Daar ben ik het volledig mee eens.
Importeur: Well of Wine