Bandol; rosé en rood met bewaarpotentieel
Het is helemaal geen straf om tijdens een boottocht over de grachten van Amsterdam de nieuwste jaargang rosés van Château de Selle van Domaines Ott te proeven. Deze wijn is tenslotte door de Decanter uitgeroepen tot de allermooiste rosé ter wereld. Als dan ook de rode Bandol ‘Château Romassan’ 2011 (zie foto) geschonken wordt, kan de goede indruk van deze wijnen niet meer stuk. Ik vertrek naar Bandol zelf om meer van deze Hercules onder de wijnen te proeven.
Druiven
Le mourvèdre doît voir la mer ” volgens Christophe Renard van Domaine Ott, En hij ziet de zee, deze voornaamste druif, voor het rood en rosé uit Bandol. Hij staat aangeplant op de terrassen tussen de heuvels en de zee rond het vissersdorp Bandol. De 3000 jaarlijkse zonuren, de Mistral en de regenval in de herfst zijn het microklimaat die de noodzakelijke late rijping mogelijk maakt van deze dikhuidige druif. Onder de AOP Bandol vallen de plaatsen: Bandol, Le Beausset, Le Castellet, La Cadière, Saint-Cyr-sur-Mer, Sainte-Anne-d’Évenos, Sanary en Ollioules. De Bandols uit het meer noord-westelijke Saint-Cyr-sur-Mer en Sainte-Anne-d’Évenos geven iets lichtere en elegantere wijnen vanwege de kiezelbodems. De rode kleibodem uit de rest van de AOP zorgt voor tanninerijke wijnen die om een blend vragen met cinsault en grenache om het heftige karakter van de mouvedre iets te temperen. Syrah en carignan mogen voor 15% deel uitmaken van de assemblage. De arme bodem zorgt voor een van de laagste opbrengsten in Frankrijk. De opbrengst is maximaal 40 hl/ha en de beplanting is 5000 stokken per ha. Het gebied levert jaarlijks 48000 hl, geproduceerd door 51 châteaux en 5 coöperaties. Er wordt vooral rood en rosé (80%) gemaakt.
Geschiedenis en toekomt
Bandol zelf is een kleine kustplaats gelegen aan de oostkust van Frankrijk bij Marseille en Toulon. Het is de bakermat van een van de meest internationaal geroemde wijnen ter wereld, en tevens een van de oudste, nog wijnproducerende wijngebieden. Sinds 1941 heeft Bandol de AOP status. Dat deze wijn al sinds eeuwen indruk maakt, blijkt uit het feit dat Koning Lodewijk XV van Frankrijk (1915-1774) al een grote fan was. De Bandol wijnboeren van nu weten dat ze een waardevol erfgoed in handen hebben. Er is een jonge generatie opgestaan van enthousiaste jonge ondernemers; mannen én vrouwen die het bedrijf van hun ouders overnamen. Ze willen hun ‘Pauillac uit de Provence’ op de wereld-wijn-kaart hebben staan. Château Vannières, Domaine de Val d’Arenc, Domaine la Suffrene, Domaine Les Trois Filles, Domaine la Bégude, zomaar een greep van bedrijven waar de jonge generatie nu de scepter zwaait.
Verse rosé?
Rosés drink je normaal zo jong mogelijk. Maar grote uitzondering op de regel is die uit de Bandol. Deze moeten minstens een jaartje, liefst langer liggen, voordat ze tot hun recht komen. Te jonge Bandols hebben harde en aanwezige zuren, maar na een paar jaar smaken de rosés kruidig en aards, met een hint van dat zomerfruit: aardbei en framboos. De rosés uit 2011 zijn nu goed op dronk, Bijvoorbeeld de Sainte Catherine van Domaine La Suffrene uit 2011. (zie foto) Een aromatische en karaktervolle rosé én te koop in Nederland (Pallas) De zalmroze tint van de rosé is bedrieglijk, het is een krachtige wijn met veel structuur en is een echte gastronomische partner bij alles wat uit de Méditerranee komt. Wel het liefst bereid met een teentje knoflook, dat is het allerlekkerst.
Krachtig rood
Maar dan het rood; geproefd werd jaargang 2011. En het eerste wat opvalt is de smaak en geur van de Garrique, Die velden vol wilde kruiden die je zo duidelijk in de wijn terugvindt. De overweldigende aanwezigheid van eucalyptus, laurier, thijm en lavendel naast een mondvol tannines. Mijn eerste indruk van jaargang 2011 is een zeer positieve. De AOP schrijft voor dat de wijn minstens 18 maanden op hout moet ouderen. Maar rode Bandol wordt pas echt mooi als hij minstens 10 jaar de tijd krijgt om te rijpen. Dan pas laat hij zich enigszins kennen en laat hij zien wat hij in huis heeft. Denk aan wat er voor geuren in een geslaagd parfum voor mannen niet zouden misstaan; snufje vanille, wat kaneel, tabak, sandalhout en leer. Dat je een Bandol het beste drinkt bij een goed maal is duidelijk, hij past dan ook geweldig bij de Provençaalse keuken.
Als beste getest
Van de 50 blind geproefde rode Bandols uit het jaar 2011 kwamen er vier unaniem naar voren als de beste. Het waren de Bandols uit 2011 van respectievelijk de domaines: La Bastide Blanche, Domaines Ott: Château Romassan (NL: Fourcroy) Château Pibarnon (NL: Okhuysen) en Domaine Val d’Arenc. Allemaal even elegant, met aangename tannines, mooi in balans en qua smaak kruidig en mineraal. (zie foto) Dat beloofd wat voor over 10 jaar. Nog even geduld..
Voor meer informatie, kijk op de website van de 51 Bandolproducenten, http://www.vinsdebandol.comof naar de individuele sites van de hierboven genoemde bedrijven:
domaine de Val d’Arenc via www.domaines-seneclauze-en-provence.com