Languedoc
Wijn uit de Languedoc, voorheen vooral bekend als wijn met een dubieuze kwaliteit en een lage prijs. Deze slechte reputatie is nu zo goed als verdwenen. De Languedoc is tegenwoordig één van de innovatiefste wijnregio’s van Frankrijk. Van massaproducent naar spectaculair wijngebied, waar kosten nog moeite gespaard wordt om de kwaliteit naar een hoger plan te brengen. Met succes.
Geweldige zomerwijn
Een van de AOC’s uit de Languedoc is de AOC Clairette du Languedoc, maar wie kent het? De druif clairette is vooral bekend als blend met de muskaatdruif in de mousserende versie ‘Clairette de Die’. Een zeer toegankelijke achtertuinbubbel die al sinds tijden een hit is in het supermarkt wijnschap, o.a. bij de Hema. De mousserende versie uit de Rhône zit dus wel goed qua naamsbekendheid. Maar als de niet-mousserende soloversie uit de Languedoc is deze wijn bijna niet te vinden in Nederland. Jammer, wat het is een geweldige zomerwijn. Toch is het niet bepaald een nieuwkomer, hij draait al een tijdje mee. Sinds 1948 is er een officiële AOC Clairette de Languedoc, de oudste in deze regio. Het is tevens de kleinste, het gebied telt slechts 100 hectares die zijn verdeeld over een handvol particuliere en collectieve wijnhuizen. In de dorpen Adissan, Aspiran, Le Bosc, Cabriėres, Ceyras, Fontès, Lieuran-Cabrières, Nizas, Paulhan, Péret en Saint André de Sangonis mag men de Clairette du Languedoc maken.
Vermouthdruif
Maar de clairette is een lastige druif om mee te werken, het is dus aan een talentvolle wijnmaker om te zorgen dat deze druiven inderdaad de verfijnde wijnen oplevert met mooie aroma’s van venkel en vanille en de smaak van honing, amandel en perzik. Hij heeft weinig zuur, maar met een verfrissend bittertje in de afdronk. Het kan ook helemaal de andere kant op schieten, dan is de wijn vol en vettig, met wat kruidigheid. In het verleden gingen ze de uitdaging niet aan, en werd de clairette vooral als basis van Vermouth gebruikt. Maar de moderne knowhow van vandaag de dag zorgt voor een comeback van interessante wijn van deze toch ondergewaardeerde druif.
Vier verschillende stijlen
Aan het herkomstgebied zal het niet liggen, de wijngaarden van de clairette liggen slechts twintig kilometer van de zee vandaan. De verfrissende zeebries en de koele winden van de Tramontana zorgen voor de o zo nodige frisheid. Een absolute voorwaarde voor de vier stijlen Clairette de Languedoc die gemaakt worden. Naast de frisse witte droge wijnen zijn er de zoete versies, de rancio’s (3 jaar verplichte houtrijping) en de versterkte ‘vins de liqueur’ Maar de meest verassende is toch wel de droge versie. Mooi mineraal en kruidig met een complexe mond die uitstekend past bij alles wat een goeie visboer biedt: kokkels, oesters, scheermessen en coquilles. Allez-y!!
Waar te koop?
De Clairette du Languedoc is niet makkelijk in Nederland te vinden, zelfs online niet. Eurowines.nl verkoopt een Clairette de Languedoc (2014) van Cave de Cabrières voor € 8,95 (Eurowines.nl) Dan heb je wel wat; zomers fruit, fijne zuren en mineraliteit in éen glas . Gall&Gall heeft ook een bijzonder geslaagde versie staan, de Cuvée Secrète Clairette 2015 van Domaines Paul Mas. Een heerlijk elegant en mineraal glas voor € 8,99 Maar ga vooral langs bij een van de acht cave mocht u in de buurt zijn.
Hieronder vindt u de namen en de websites:
- Cave la Clariette d’Adissan clairette-adissan.fr
- Domaine des deux Pierre dd2pierre.com
- Cave de Cabrières (cabrieres.com)
- Château Les Coteaux de Calabrières Malautié (chateaumalautie.fr)
- Clochers et Terroirs (clochersetterroirs.fr)
- Domaine la Croix Chaptal (lacroixchaptal.com)
- Mas de Valbrune (masdevalbrune.com)
- Cave de Fontès (les-vignerons-de-fontes.com)
- Paul Mas (www.paulmas.com)