Hoogstaande bubbels, de onveranderlijk mooie Grande Cuvée van het huis Krug
De allerleukste plek voor een hoogstaande proeverij: Op het dak van het Okura Hotel, met uitzicht op bewolkt Amsterdam. En dan een top champagne proeven: de Grande Cuvée van het huis Krug. Een champagne met historie, gebaseerd op de visie van een bijzondere man; Joseph Krug. Zijn wens was een perfecte champagne maken van een constante en identieke kwaliteit. En het lukte hem. Vandaag de dag , sinds alweer 171 jaar, wordt deze bijzondere mousserende drank nog steeds samengesteld uit het collectieve geheugen van generaties Krug.
Krug’s Paradepaardje
Sinds 1843 wordt dit parade paardje van de Krug Familie gemaakt van het allerbeste druivenmateriaal. Het is een blend van 120 wijnen van minstens 10 jaargangen. Uiteraard gemaakt van de drie toegestane variëteiten; chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Bij Krug is men een groot liefhebber van de pinot meunier, vanwege zijn souplesse en fruit. De druiven komen ook uit minstens 10 verschillende dorpen uit de Champagnestreek, bijvoorbeeld Ambonnay, Leuvrigny en Trépail. De reden hiervoor is dat de druiven van deze toch iets verschillende bodems andere smaakkarakters hebben, en zo de wijn meer complexiteit geven. Bijzonder aan deze blends is dat werkelijk elke fles identiek van smaak en kwaliteit is. Ongeacht het productiejaar en de bijbehorende zeer verschillende weersomstandigheden. Dat is het handelsmerk van de Grande Cuvée.
Family affairs
In de ogen van de wijnmakers van Krug, is het maken van een top champagne dan ook echt mensenwerk, en het niet alleen het resultaat van het terroir. En zeker ook van de collectieve smaak van de familie Krug, want de herinnering van de originele Krug-smaak is er een van overlevering binnen de familie. Er moeten dan ook altijd meerdere generaties van de familie rond de assemblagetafel staan. Dit om zich de héritage du gout, oftewel de smaakerfenis, eigen te maken. Inmiddels is de zesde generatie aan de beurt om de niet-vastgelegde formule te bewaken, onder leiding van Rémi Krug.
Smaaksensatie
En dit doen ze met succes, want de champagnes van Krugs zijn qua prijsniveau niet voor iedereen. Een fles gewone Grande Cuvée kost zomaar rond de € 160,- Als je liever iets bijzonders drinkt, zeg een Krug Clos D’Ambonnay, gemaakt van druiven uit een specifieke wijngaard, dan betaal je voor fles € 1785,- Hiervan worden er maar 3000 gemaakt. Van de Grande Cuvées is er ook niet veel. Slechts een half miljoen flessen verschijnt er jaarlijks op de markt. In elke fles wordt dan ook wel veel tijd en liefde gestoken; het duurt minstens 15 jaar voordat een fles Grande Cuvée de kelders verlaat. De lange rijping zorgt voor een drank met een bijzonder smaakpalet; denk aan gekonfijte citrus, goede koffie, gemberbrood en geroosterde noten.
Ingeweekte barriques
Een opmerkelijk verschil met de meeste andere champagnehuizen is dat Krug zijn wijnen geheel op eikenhout laat rijpen. En dan ook nog op barriques die voorgeweekt zijn met minder kwalitatief vocht. Namelijk met de taille, die zo alle ongewenste smaken en tannines uit het hout trekt. Daarna wordt deze most van tweede persing doorverkocht aan derden. En die maken er een stuk minder smakelijke bubbel van.
Speciaal Krug glaswerk
De familie Krug liet speciaal voor hun champagnes een eigen glas ontwerpen door de glasfirma Riedel. Ze vinden een flute `een dwangbuis voor een champagne’. In zo’n smal glas komen de complexe smaken niet tot hun recht. En in het huidige Krug-glas heeft de wijn inderdaad meer de ruimte om zich te bewijzen. (zie foto)
Wijn- Spijs combinaties
Sterren restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam is een van de plekken waar de Krug-champagnes op de kaart staan. In de keuken heeft men veel ervaring met de wijn-spijs combinaties met deze fantastische mousseux. Bij de mooie millesimes 2000 en 2003 wordt in het gerecht van Sint-Jacobsmossel met bloemkool en Macadamia net een heel klein snufje koffie gedaan. Een briljant idee van Arjan Speelman, chef de cuisine van het Okura. Het effect van de combinatie met het glas uit het jaar 2000 is spectaculair. Evenals het schenken van de Krug rosé van 100 % pinot noir bij een gerecht van duif, blauwe bes en amandel. Een bundeling van smaken die het beste uit wijn en spijs naar boven haalt . En dat is een hele kunst, zeker als er op de smaken van een jaartal-champagne wordt gekookt. Want in tegenstelling tot de constante huisstijl van de Grande Cuvée zijn deze wel heel uniek van karakter en een echte afspiegeling van het herkomst jaar. Maar ze zijn zeldzaam, want net als bij de strenge selectie van het materiaal wordt heel goed gekeken of een bepaald jaar wel de verwachte kwaliteit gaat opleveren. Anders zou het geen echte Krug meer zijn.
Waar te koop;
Bij de betere wijnspeciaalzaken.
Waar te drinken;
Bij de meeste restaurants die bekroond zijn met een Michelin ster:
Bijvoorbeeld Ciel Bleu te Amsterdam,Treeswijkhoeve te Waalre en La Rive in Amsterdam